Gratulerer med dagen!


 
Det er igjen tid for å feire 17.mai og er for mange av oss en fest dag, vi skal jo tross alt feire nasjonaldagen vår! Det var i 1814 Norge fikk sin egen grunnlov som enstemmig ble vedtatt av Riksforsamlingen på Eidsovoll, men det var ikke før i 1827 dagen ble en offisiell festdag.

De er få land som feirer nasjonaldagen som oss i Norge, med barnetog, korpsmusikk, parader og så har vi en kongefamilie som bruker store deler av dagen sin på å hilse på folket. Dette er en dag som vi gleder oss til hvert år og feirer med stolthet.

Sist 17. mai ble langt fra hva vi er vant med pga. pandemien, og også i år blir nok nasjonaldagen vår feiret på en annerledes måte. Likevel blir det en nok en dag med støy, høye lyder og flere mennesker – det er jo en av våre største festdager enten du er liten eller stor.

For selv om 17. mai er en fest dag for oss mennesker, kan det være en svært så slitsom dag for enkelte dyr.

 

Her er noen tips til hvordan dette kan bli en bra festdag for dyrene også:

Ikke alle hunder håndterer store folkemengder, støy og stress som 17. mai ofte medfører, så er det så smart å ta med hunden din for å se på feiringen?
Hunden har det nok mye bedre hjemme på en slik dag, selv om vi mennesker gjerne skulle ha hatt med oss alle familiemedlemmene på feiringen.

 

-  Hold hunden hjemme, den har det nok mye bedre hjemme på en slik dag.

-  Er hunden eller katten redd for høye lyder og smell, og bor i nærheten der de skyter salutt bør du være sammen med dem mens dette pågår.

-  Pass på at dyrene ikke kommer seg ut og stikker av på slike dager, dessverre er det svært mange hunder og katter som blir skremt av smell og derfor kommer vekk fra

    hus og hjem.

-  Hold katten inne om du bor et sted med mye støy på 17.mai.

-  Prøv å avled hunden og katten under evt. smell fra salutter ol. med lek for å gi de «annet å tenke på».

-  Ikke forsterk hundens frykt ved å trøste, lat som ingen ting.

-  Ta med hunden på luftetur bort i fra de mest folksomme stedene.

-  Gi hunden din en god start på dagen, hva med en lengre tur? En hund som har brukt energien sin, er mer rolig og lar seg ikke stresse så lett.

-  Tenk på alkoholinntaket, mange dyr reagerer med usikkerhet på fulle mennesker.

-  Husk at bekledning av hund kan være varme og begrense hundens bevegelsesfrihet. Tenk deg om før du velger å kle på hunden, det er  

    nok mye mer morsomt for oss hundeeiere enn for hunden.

-  Ikke glem å ID-merke dyrene dine. Skulle uhellet være ute og hunden eller katten kommer seg ut, er det enklere å gjenforene dere.

 

Husk at høytider kan stresse dyrene våre

Endring av rutiner, som ofte skjer ved høytider, kan være stressende for dem og ikke bare oss mennesker. For det hender jo at vi stresser for å få alt klart til den store dagen! – noen som kjenner seg igjen? Sørg for at dyrene skjermes ved behov, slik at de for den roen og søvnen de trenger. Sett av nok tid til dem, selv om du selv får ekstra gjøremål ved f.eks. famille sammenkomster.
 

Ikke gi dyrene alle restene

Dyrene våre er «vanedyr» og ved plutselig endring i kostholdet, kan dette medføre fordøyelsesproblemer. Hvis hunden eller katten er vant med en eller noen få typer mat daglig, er det aldri lurt og plutselig fôre dem på store mengder uvant mat.
Selv om mange hunder og katter kunne tenke seg litt variasjon i kosten er det likevel smart å ligge helt unna salt mat, spekemat og fet mat – dette kan gi problemer som oppkast og diare, i verstefall forgiftning. Er hunden din ikke vant til å spise bein, kan dette også gi diare.


HUSK! Sjokolade, durer og rosiner kan være giftig for hunden, selv i små mengder.
Heller ikke fall for fristelsen ved å dele isen din med hunden, mange hunder sliter med å bryte med laktosen som er i melkeprodukter og kan derfor gi hunden din diare.

Ved litt planlegging, kan det bli en flott feiring for både 2- og 4beinte på nasjonaldagen. 
Vi i www.forservice.no ønsker alle sammen en riktig god 17. mai feiring! 


Gratulerer med dagen!