Tilpasset naturen
Våre hunder og katter levde for lenge siden et liv tilpasset naturen, underlaget ga en jevn slitasje av potene og klørne.
Hjemmet som vi tilbyr våre kjæledyr, skiller seg ut fra hvordan forfedre tilpasset seg før vi mennesker temmet dem.
Før vi temmet dem måtte de selv skaffe mat og forsvare seg, og mange av disse egenskapene som hjalp våre kjæledyrs forfedre har de enda.
For å kunne jakte måtte de kunne snike seg inn på byttet uten å lage lyd, og ofte måtte de bevege seg over lange strekninger før de fant noe å spise. Fettlaget under potene gjør det mulig for kjæledyret og tåle støt fra det å gå eller løpe.
Poteputenes struktur gir de godt grep i glatte og ujevne underlag.
Noen hunderaser har til og med svømmehud mellom tærne for å gjøre svømmingen lettere.
Akkurat som vi mennesker bruker sko for å beskytte våre ben, beskytter poter våre kjæledyr sine ben.
Gode rutiner
Det er lenge siden våre katter og hunder levde ute i naturen. Dagens husdyr lever under andre forhold.
Daglig utsettes potene for mye slitasje fra asfalt, salt, slaps, grus og mye annet. Fremmedlegemer kan sette seg fast og skade potene og det er derfor viktig å skape seg rutiner hvor man jevnlig sjekker potene.
Et tips til hundeeiere, sjekk potene før tur og etter tur.
Fra naturens side er våre kjæledyr eksperter på å skjule ubehag og det kan gå lang tid før de viser at de har vondt. Sjekker man potene jevnlig kan mye ubehag vært unngått og er uhellet ute, er det viktig å få i gang behandling tidlig.
Dersom såret er lite og overflatisk, kan du fint behandle dette selv. Rens såret og legg på bandasje for å beskytte såret, slik at det ikke kommer skitt og setter seg infeksjon i den skadede poten. Er såret dypere bør du alltid kontakte veterinær.
Start med å skylle og rense såret med rennende vann, legg på bandasje for å beskytte såret mot infeksjon og dempe evt. blødningen. Ta deretter kontakt med veterinær.
Potekutt er vanlig og normalt blir poten som «ny» uten komplikasjoner, men det er viktig at hunden eller katten blir behandlet med en gang.
Forebygg potekutt og slitasje
Hold potene rene og smør på potesalve, potevoks eller potespray. En god potesalve kan være med på å holde huden myk og forebygge småsår. Om vinteren er det viktig at pleieproduktet ikke inneholder vann, da dette kan fryse og skape enda større sprekker og sår.
På hunder er det vanlig å beskytte potene med potesokker.
Mange hunder har en del pels mellom tærne og poteputene. Pelsen kan samle og skjule skitt og fremmedlegemer. Ved å klippe vekk pelsen unngår du at isklumper og skitt setter seg fast under potene. Dette kan du fint gjøre selv.
Stell av klør
Klørne vokser hele tiden og må klippes regelmessig. Enkelte dyr sliter mer på klørne enn andre, så det er forskjellig hvor ofte du må klippe. Følg med og pass på at de ikke blir for lange. Det er også viktig at de ikke blir for korte og at du klipper i nervene eller i det blodrike vevet som er veldig følsomt område. Klipp heller ofte og lite om gangen.
Skulle du ha vært uheldig og klippet for langt inn på klørne, vil det mest sannsynlig begynne å blø, og blør det kraftig må man legge på en trykkbandasje og vurdere å kontakte veterinær.
Man kan også få kjøpt et blodstoppende middel på f.eks. apoteket. (Dette hjelper blodet å levre seg og stanse, dersom det er en lettere blødning fra kloa).
I motsetning til hunder bruker de fleste katter store deler av dagen til selvpleie. Det er viktig å stelle både pels og klør. Men, vi må ikke glemme at også kattene trenger en hjelpende hånd fra oss mennesker på samme måte som hundene våre gjør.
Skap dere gode pleierutiner! I tillegg til sunne poter og passe lange klør vil dere også bygge et helt spesielt bånd dere imellom. Se også våre andre pleieprodukter til hund her.
Kvalitet er viktig for oss
For oss i Fòr Service er det viktig å kunne tilby det vi mener er det aller beste på markedet innen pleieprodukter til kjæledyrene våre.
Anibio mener vi at har de kvalitetene, og derfor var det et naturlig valg å velge deres produkter til våre kunder. Se alle våre produkter fra Anibio her.